Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 25 May 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Kakšen je odgovoren pasji skrbnik?

Odločitev za psa je odgovorna odločitev, saj v svojo družino sprejmemo novega člana, za katerega bomo odgovorni. Pri njej nas zato ne smejo voditi idealizirane predstave naivna pričakovanja. Česa se mora torej zavedati odgovoren pasji skrbnik?

Za psa potrebujemo čas

Odgovorni pasji skrbnik se zaveda, da bo za psa porabil veliko časa, še posebej na začetku, in da bo potrebno veliko prilagajanja tudi z njegove strani.

Če je novi družinski član mladiček, je potrebno času druženja z njim v prvih tednih prišteti še čiščenje njegovih izločkov in iztrebkov. Noben pes ne postane tudi vzgojen sam od sebe. Potrebno je nešteto vaj, sprehodov in ponavljanj. Zagotoviti je potrebno, da je pes dovolj fizično aktiven. Potem je tu še skrb za nego, zdravje itd.

Psi so umazani

Velika večina psov rada koplje po zemlji, skače po snegu, se potaplja v močvirju ter valja v blatu in najbolj smrdečih snoveh, ki mu jih narava lahko ponudi. Psi imajo tudi kožuh, ki pa ne postane le umazan. V njem živijo in se razmnožujejo paraziti, pogosto pa je poln prhljaja, na katerega so nekateri ljudje alergični …

Stroški

Pasja hrana, pripomočki in veterinarska oskrba sicer niso med dražjimi stvarmi, vendar se stroški skozi leta nalagajo in seštevajo.

Starost psa je pomembna

Ko dobite psa, je njegovo vedenje v veliki meri odvisno tudi od njegove starosti. Mladički so najbolj dojemljivi do 12. tedna, starejši psi pa že pridobijo določene navade. Odrasli psi imajo ustaljene navade, zato šolanje vključuje odpravljanje starih in oblikovanje novih navad. S tega vidika je najprimernejša starost psa, ko ga posvojimo, 8 tednov, a je hkrati pri takrat še težko reči, kakšen karakter bo imel pes, ko odraste. Zato je lahko dobra rešitev tudi posvojitev starejšega psa, če je uravnotežen in vzgojen, vendar se je pri tem dobro posvetovati s strokovnjakom.

Močni spolni nagoni

Psi so kot druge živali v paritvenem obdobju zelo podvrženi hormonom in nagonom. Takrat so nagnjeni k manjši poslušnosti, pobegom in, seveda, ustvarjanju nenačrtovanih legel. Večina strokovnjakov zato svetuje zgodnjo kastracijo in sterilizacijo, ki imata poleg odpravljanja zgoraj omenjenih težav tudi pozitivne zdravstvene učinke.

 

Povzeto po: Bruce Fogle, Naš pes. Učila: Tržič 2009, str. 16-17.