Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Friday 14 Jun 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

10 pravil pri discipliniranju

Pes se počuti varnega, če ve, kje so njegove meje. Vendar, podobno kot otrok, poskuša te meje pogostokrat prestopiti, ker mu tako v danem trenutku pač bolj ugaja. Tu nastopi discipliniranje, za katerega je pomembno, da se ne sprevrže v kaznovanje ali celo nasilje. Preberite si nekaj nasvetov in pravil za uspešno postavljanje meja.

1. Uživaj v trenutkih, ko pes uboga in se imata skupaj lepo. To je vedno velika večina časa! Pri tem pričakuj, da bo tudi kakšno ušpičil. Njegov prestopek te ne sme presenetiti ali šokirati, saj se boš v tem primeru težje odzval mirno in odločno.

2. Psa nikoli ne discipliniraj z jezo, frustracijo, žalostjo, obupovanjem ali drugim negativnim čustvom. Njegovega slabega vedenja ne jemlji osebno, saj nikoli ni nečesa ušpičil, da bi te prizadel.

3. Pri discipliniranju je najpomembnejša tvoja volja (misliš resno in ne popustiš prej kot pes) in energija oz. prezenca (mirnost, jasnost, odločnost) ter da to tudi izraziš s svojim glasom in gestami.

4. Ko želiš psa disciplinirati za nezaželeno vedenje, pojdi ponj. Nikoli ga ne kliči, da bi ga discipliniral, četudi bi ga moral zato loviti. V nasprotnem primeru lahko pes discipliniranje poveže z odpoklicem.

5. Za discipliniranje nikoli ne uporabljaj predmetov. Roke in glas so dovolj.

6. Psa nikoli ne tepi! Nanj nikoli ne kriči! To sta znaka jeze, nemoči in zlorabe.

7. Ko discipliniraš psa, nikoli ne uporabljaj njegovega imena. Ime mora vedno pomeniti nekaj prijetnega.

8. Discipliniraj v sorazmerju s prestopkom, ki ga je pes naredil. Za male prestopke je dovolj beseda ali popravek s povodcem.

9. Pri discipliniranju psa glej v oči.

10. Če se pes po discipliniranju vede "užaljeno" ali "ubogo", se mu ne poskušaj odkupiti z pozornostjo in priboljški. Potrebuje le nekaj časa, da predela, kaj se je zgodilo, še posebej, če discipliniranja ni navajen.