Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Wednesday 24 Jul 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Kaj vse je lahko vzrok pasjemu vedenju?

 

Psihologija psov je precej manj kompleksna od človeške, vendar vseeno ni priporočljivo prehitro sklepanje o vzrokih za določeno pasje vedenje.

Na obnašanje vašega psa lahko vpliva veliko različnih dejavnikov:

Podedovane lastnosti. Lovske pasme imajo bolj izostren voh in močnejši lovski nagon, zato so bolj nagnjene k pobegom.

Ovčarski psi imajo v genih zapisano potrebo po varovanju svoje 'črede' itd. Pri čistokrvnih psih so ti nagoni navadno še intenzivnejši. Pomembno je, da na konstruktiven način zadovoljimo podedovane potrebe svojega psa. V nasprotnem primeru naj nas ne presenetijo frustracije ali agresivnost …

Naučeni vzorci vedenja. Veliko nezaželenih vedenj je priučenih. Posebno majhni psi pogosto odkrijejo, da jim ni potrebno narediti tega, kar želi njihov skrbnik, če pokažejo zobe ali celo hlastnejo po njegovih prstih. Prav tako lahko do nezaželenih vedenj pride z napačnim pristopom k učenju, npr. z ustrahovanjem, kaznovanjem in maščevanjem za določeno dejanje. Na drugi strani pa v kategorijo naučenih vedenj seveda spadajo tudi vsi natrenirani triki, s katerimi nas razveseljujejo naši kosmatinci.

Bolezni. Bolezen spremeni že obnašanje človeka, zakaj torej ne bi spremenila vedenja psa? Če se pes nenadoma začne vesti nenavadno brez očitnega razloga, se posvetujmo z veterinarjem.

Odraščanje in staranje. Pasje vedenje se tekom let spreminja. Mladiček se obnaša popolnoma drugače kot pasji 'najstnik' in zrel pes, svoje zakonitosti pa ima pasje vedenje tudi v starosti.

Prehrana. Hrana ima na pse velik vpliv. Že ob zamenjavi znamke hrane psi na primer pogosto dobijo drisko. Če pa je naš pes na novo hrano ali katero izmed njenih sestavin alergičen, se to lahko hitro odrazi tudi na njegovem obnašanju. Določene alergije lahko psu povzročijo bolečine, zaradi katerih postane razdražljiv in na videz rahlo agresiven. Če pride nenadoma pride do nenavadnega vedenja, zato bodite pozorni, ali le-to nastopi kmalu po hranjenju.

Hormoni. Kako se vedejo psi v času gonitve, verjetno ni potrebno posebej razlagati. Vonj po goneči psici v samcu spodbudi nagone, ki jih enostavno ne more obvladovati, še manj pa razume koncept vzdržnosti. Strokovnjaki zato danes za pse, ki niso namenjeni nadaljnji reji, svetujejo zgodnjo sterilizacijo oz. kastracijo. To preprečuje neželene vplive hormonov na pasje vedenje, hkrati pa se zmanjšajo tveganja za bolezni, povezane s spolovili.

Telesna zgradba. Nekateri psi so rojeni tekači, drugi bojevniki itd. Zato bomo na primer težko videli buldoga, ki se bo ure in ure podil za žogo, se bo pa v tej vlogi dobro znašel kateri izmed lovskih psov ali prinašalcev.

Vplivi iz okolja. Psi se zelo navadijo in navežejo na življenjski slog in okolje, v katerem živijo. Spremembe so zanje lahko zelo stresne, pa naj bo to selitev, nov družinski član, smrt katerega od njih ali preprosto spremenjen ritem zaradi vaše nove službe.

Kombinacija dveh ali več izmed naštetih dejavnikov.