Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Wednesday 24 Jul 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

20 pomembnih nasvetov za vzgojo psa

Bruce Fogle, mednarodno priznan veterinar in poznavalec zdravja ter obnašanja psov, je osnove vzgoje psa strnil v 20 nasvetov …

1. Takoj začnite s socializacijo in vzgojo. Stari psi se sicer lahko naučijo novih trikov, a bi se jih naučili veliko laže in hitreje, če bi bili mladi. Pes z leti pridobi veliko slabih navad, ki jih boste morali odpraviti, preden ga boste začeli učiti želenega vedenja.

 

2. Psa šolajte prijazno in humano, s pozitivno motivacijo. Minute učenja poslušnosti naj bodo razgibane in kratke, da bosta v njih oba uživala. Če je učenje mučno, se ga bosta s kužkom kmalu naveličala. Poživite ga z igricami, v katerih pes nima nasprotnika in mora razmišljati ('išči' in 'skrivalnice').

3. Če se pes ne odziva pravilno na vaše ukaze doma, kjer je najmanj motečih dejavnikov, se nanje prav gotovo ne bo pravilno odzval zunaj, ker so tam skušnjave še bolj vabljive.

4. Pes naj z vami in vašo družino ne ravna kot s svojimi služabniki. Prav tako naj se do pohištva ne obnaša kot do osebnih pripomočkov za vadbo. Pravila postavljate vi, ne pes. Vsa družina naj jih dosledno upošteva, psu pa mora omogočiti tudi prostor, kjer ima popoln mir.

5. Utrdite poznavanje lokalnih zakonov, ki urejajo življenje s psom. Nekoliko se razlikujejo od kraja do kraja, a praviloma vsi zahtevajo, da mora biti pes označen s čipom in da ga morate imeti pod nadzorom, ponavadi na povodcu. Zakon zahteva tudi, da počistite za svojim psom, kar pa morate zavoljo dobrih sosedskih odnosov storiti v vsakem primeru.

6. Psu ne pustite, da prosjači pri mizi ali počisti ostanke z vašega krožnika. Če vas ostanki tako zelo motijo, jih položite v pasjo posodo. Med kosilom mu dajte slastno igračo za žvečenje, da preusmerite njegovo pozornost in preprečite poskuse kraje z mize.

7. Določite način, kako bo pes pozdravil obiskovalce, in se ga držite. Psa zaposlite z ukazom 'sedi' ali z igračo za žvečenje, da ne bo skakal po ljudeh. Tudi obiskovalcem razložite, kako naj pravilno pozdravijo psa.

8. Pes ne sme zahtevati vaše pozornosti tako, da postane skrajno nadležen. Za nekatere kužke je nagrada tudi negativna pozornost, kot je oštevanje. Preden mu posvetite svojo pozornost, naj izpolni ukaz, kot je na primer 'sedi'.

9. Nikoli ne zahtevajte vedenja, ki ga pes ne bo izpolnil, saj bi ga naučili le, da lahko prezre vaše ukaze. Večina psov občasno potrebuje tečaj za osvežitev osnovnih ukazov. Najpogosteje ga je treba ponoviti v 'puberteti', ko je kuža star od 8 do 18 mesecev.

10. Psi odlično poznajo vašo telesno govorico, ki pove veliko več kot besede, zato naj bo ta govorica prijazna, živahna in razumljiva.

11. Ukaz 'sedi, sedi, sedi, sedi' ni niti primeren niti učinkovit. S ponavljanjem ukazov se pes nauči, da ne mislite resno. Psu enkrat ukažite 'sedi'. Če se ne odzove, ga zvabite v želeni položaj in ga nato nagradite.

12. Izogibajte se sestavljenim ukazom, kot je 'dol prostor', saj tako zmedete psa. Ukažite 'dol' ali 'prostor', ukaz 'dol prostor' pa ne obstaja.

13. Ukaza ne zakričite. Čeprav se vaš pes niti malo ne odziva, naj bo ukazovanje vedno mirno in odločno, nikoli strogo in glasno.

14. Preden psa obtožite neposlušnosti, se prepričajte, ali resnično razume, kaj želite od njega, ali zna ukaz izpolniti in ali je neodziven zaradi strahu, stresa ali zmedenosti.

15. Psa kličite samo po enem imenu, ki ga uporabljate le na pozitiven način. Klic po imenu naj nikoli ne pomeni oblike oštevanja, opozorila ali kazni. Ko pes zasliši svoje ime, mora vedeti, da ga čakajo lepi dogodki. Na ime se mora odzvati navdušeno, nikoli plašno.

16. Dobro šolanje s pozitivno motivacijo temelji na dobrem sporazumevanju. Kaznovanje psa po neželenem vedenju NE deluje. Ne posegajte po 'maščevanju', saj je to popolnoma napačna reakcija. Ko ugotovite, da je pes med vašo odsotnostjo v hiši opravil potrebo ali zgrizel dragocene predmete, ga nikar ne izključite iz svoje družbe do konca dneva.

17. Pri šolanju je tako za nagrajevanje kot za popravke najpomembnejši pravi trenutek. Psa morate primerno nagraditi v trenutku, ko naredi nekaj pravilnega. Majhni, slastni priboljški naj bodo zato vedno na dosegu roke. Ko se bo vajin odnos dovolj razvil, bo psu vaša pohvala pomenila toliko kot priboljšek.

18. Če imate več psov, ne šolajte enega v navzočnosti drugih (če drugih ne obvladate, op. Superpes), saj se oba s psom takrat težje osredotočita na vaje, poleg tega pa se drugi psi učijo, da se jim ni treba odzvati na vaše besedne in telesne ukaze.

19. Psu pokažite, kaj želite od njega, namesto da ga le oštevate za nepravilno vedenje. Če psu med nepravilnim vedenjem namenite veliko pozornosti, čeprav negativne (kričite in ga odrivate, ko skače na vas), se bo to vedenje okrepilo in ponovilo.

20. Nadzorujte svojo jezo. Psa nikoli ne šolajte, ko ste utrujeni, slabe volje ali nestrpni. Pasjega spoštovanja si ne boste prislužili s kričanjem, pretepanjem ali podobnim ostrim ravnanjem. Strah in stres močno zmanjšata zmožnost osredotočanja in učenja.

 

Vir: Bruce Fogle, Naš pes. Učila: Tržič 2009, str. 8-9.