Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Friday 14 Jun 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Zdravilna moč živali

Naj gre za osamljenost, občutke melanholije ali stres, hišni ljubljenčki so svojim lastnikom lahko v veliko pomoč. Vedno več strokovnjakov s področja medicine verjame, da je terapija z živalmi koristna za otroke, za bolne, stare in onemogle.

Ljudje smo razvili čudovite oblike sodelovanja z nekaterimi živalskimi vrstami. Skrb za žival prinaša prijetne občutke, ki smo jih deležni, ko sprejmemo odgovornost za drugo živo bitje. Žival je od lastnika odvisna pri hrani in gibanju. Obstaja še kakšen boljši razlog, da zjutraj vstanete? Zaradi človeške težnje po tem, da za nekoga skrbi, žanjejo velik uspeh igračke, kakršna je japonski Tamagoči, ki oponaša potrebe hišnega ljubljenčka ali otroka.

Psi in mačke

Psi imajo sposobnost prepoznavanja človeških bolezni in čustvenih stanj ter si iskreno želijo nuditi družbo in biti v tolažbo. Vsak lastnik psa se bo strinjal, da mu je toplo pri srcu, ko njegov hišni ljubljenček prepozna njegovo žalost in pride k njemu, da bi mu bil v tolažbo. Nekateri psi imajo celo diagnostične sposobnosti in so strenirani, da prepoznajo raka v zgodnji fazi razvoja, še preden so vidni njegovi simptomi.

Tudi nekatere druge pasje sposobnosti so naravnost neverjetne. Psi z vohanjem iščejo pohodne mine in ljudi, zakopane v snegu ali pod potresnimi ruševinami. Po terorističnem napadu na stavbo v Oklahoma Cityju leta 1995 so se psi prebijali skozi ozke prehode, skrivljeno jeklo in razbito steklo, da bi našli preživele. Na letališčih jih uporabljajo za iskanje bomb in drog.

Mačke imajo prav tako razvito intuicijo in slutijo, kdaj njihovi lastniki potrebujejo pomoč. To dobro vedo pri Novakovih. Ko je oče umrl, hči Vesna pa je zapustila domače gospodinjstvo, se je mama počutila osamljeno, v sebi pa je še vedno čutila potrebo po tem, da bi za nekoga skrbela in ga imela rada.

»Dokler je bil očka živ, je imela samo eno mačko, po tem pa je začela domov nositi najdenčke. Danes jih ima sedem in je najbolj srečna, kadar je obkrožena z njimi. Vse pozna po imenih in zanje skrbi z veliko ljubezni. Pogosto ji zlezejo v naročje in jo grejejo, meni pa se zdi, kot da jo zdravijo,« pravi Vesna Novak.

»Ko jo je zaradi artritisa bolel komolec, so druga za drugo hodile ležat na naslon naslanjača in se naslanjat na ta komolec. Kmalu jo je nehalo boleti. In ko jo je koleno tako bolelo, da ni mogla hoditi, so ji legale na koleno. Danes hodi normalno. Zvečer ima rada vse v bližini, da lahko uživa s svojo ‘drugo’ družino.«

Znan je tudi primer perzijske mačke, ki so jo odpeljali v dom za ostarele v Kanadi. Tam se je navezala na osamljeno in globoko depresivno starko Marie, ki se je nenehno praskala po nogah. Zaradi tega tika je imela po nogah rane, ko pa se je k njej preselila mačka, ji je vsakokrat, ko se je Marie hotela začeti praskati, skočila v naročje in se igrala z njenimi rokami. Po mesecu dni je starka popolnoma pozabila na praskanje in rane so se lepo zacelile. Tudi njena depresija ni bila več tako močna.

Enakopravni člani družine

Obstoj močne vezi med ljudmi in živalmi se vsakodnevno potrjuje v milijonih domov po vsem svetu. Ta vez je temelj terapije, ki jo izvajajo v mnogih bolnišnicah, domovih in šolah.

Čeprav ima mnogo gospodinjstev po svetu hišne ljubljenčke ali domače živali, je znanost komaj pred kratkim začela preučevati odnose med ljudmi in njihovimi živalmi ter morebitne zdravstvene koristi, ki jih imajo ljudje od svojih živalskih prijateljev.

Že prve raziskave v šestdesetih letih so razkrile zelo pomembno čustveno vez med ljudmi in živalmi ter potrdile, da večina lastnikov doživlja svoje hišne ljubljenčke kot enakopravne člane gospodinjstva ter jim pripisuje zasluge za zmanjšanje napetosti med člani družine in izboljšanje kakovosti družinskega življenja. Izkazalo se je še, da ima tretjina lastnikov bolj pristen odnos s svojim psom kot s katerimkoli človeškim bitjem.

Raziskovalci so še odkrili, da imajo živali zares to moč, da lahko ozdravijo svoje prijatelje, predvsem starejše in otroke. Najbolj očitna je zdravilna moč hišnih ljubljenčkov na duševno zdravje. Mnogi ljudje, ki živijo sami, umrejo zaradi ‘zlomljenega srca’, ljubezen pa je eno od najmočnejših zdravil. Tudi živalska ljubezen. Živali dajo bolnim voljo do življenja. Zdravniki in drugi, ki skrbijo za bolne, so pogosto presenečeni, ko opazijo, da bolniki ob prihodu hišnega ljubljenčka v svoje življenje dobijo več življenjske energije.

Za terapijo so primerne različne živalske vrste: štirinožne, pernate in take, ki se plazijo. Živalce vseh formatov. Mačke in majhni psi so zelo prikladni, ker jih lahko dvignemo v naročje. Velik pes je na primer lahko primeren za nekoga v invalidskem vozičku, ker strpno leži ob njem in se mu pusti božati.

Bližina živali, ki se nam z veseljem pusti božati in crkljati, v misli ne prikliče negativnih ali celo zoprnih konotacij, ki jih včasih nosi beseda terapija, zato pacienti lažje spregovorijo o svojih težavah. Terapija z živalmi veliko učinkoviteje od tradicionalnih terapevtskih dejavnosti, kot so ukvarjanje z umetnostjo in drugi konjički, blaži tudi tesnobe psihiatričnih bolnikov.

Živali depresivnim ljudem in tistim, ki v sebi čutijo tesnobo, pomagajo, da dobijo občutek ljubljenosti in zaželenosti, česar mnogim med njimi močno primanjkuje; živali jih sprostijo in razvedrijo, odvračajo jih od misli na osamljenost, žalost, tesnobo in strah; nasmejijo jih in jim dajo občutek varnosti; ljudi silijo v telesno dejavnost in so dober povod za širjenje kroga poznanstev.

Čeprav znanost še vedno preučuje, kako hišni ljubljenčki pomagajo ljudem, so blagodejni učinki, ki ga imajo te živali na človeka, očitne že na prvi pogled. Živali so lahko neprecenljive za tiste, ki so osamljeni, zapuščeni, zlorabljeni ali bolni. Pravzaprav so neprecenljive za vsakogar, ki potrebuje tolažbo ali vlivanje poguma z objemi, nežnimi dotiki ali … predenjem.

Vir: sensa.si