Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Friday 14 Jun 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Rastline, ki so za pse strupene

Rastline, ki so za pse strupene, lahko najdemo kar v našem domu, na vrtu za hišo ali v bližnji okolici. Če se zgodi, da vaš pes po nesreči zaužije strupeno rastlino, morate nemudoma k veterinarju. V nadaljevanju sledi nekaj rastlin, ki so za vašega hišnega ljubljenčka najbolj strupene.

Grozdje – Celo manjša količina zaužitega grozdja lahko pri psu izzove drisko in bruhanje, zaradi večjih količin pa lahko pride celo do odpovedi ledvic. Raziskovalci še ne vedo točno, katera snov v grozdju je tista, ki povzroči tako burno reakcijo. Poleg tega, da svojemu psu ne dajete grozdja in rozin, pa je pametno, da ga odvrača tudi stran od vinske trte. (Moja izkušnja strupenosti grozdja sicer ne potrjuje - noben moj dosedanji pes še ni imel reakcije na grozdje; op. Superpes.)

Gobe – Obstaja veliko zelo okusnih in popolnoma varnih vrst gob, žal pa štirinožni prijatelji ne znajo ločiti užitne gobe od neužitne. Da boste zares ostali na varni strani, svojemu psu ne dovolite uživati prav nobene vrste gob, razen če ste sami na tem področju veliki strokovnjaki.

Konoplja – Možnost, da pes pride v stik s konopljo, je zelo majhna. Čeprav je konoplja varna za ljudi, pa za vašega hišnega ljubljenčka nima čisto nobenih pozitivnih učinkov. Če pes zaužije konopljo, se lahko pri njem pojavijo simptomi, kot so na primer počasno bitje srca, pes izgubi občutek za orientacijo, slabša je koordinacijagibov, pes se lahko trese in slini. Ti simptomi lahko vztrajajo tudi do tri dni.

Lilije – Lilije so znane kot velika nevarnost za mačke, določene podvrste pa so nevarne tudi za pse. Amarilis, jesenski podlesek, drevo življenja in druge vrste lilij so za psa lahko smrtno nevarne. Če pes poje lilijo, lahko to pri njem povzroči razdraženost prebavnega trakta, depresijo in tresavico.

Azaleja – Azaleja spada v rod zelo strupenega rododendrona. Azaleja najpogosteje krasi naše domove. Če psi zaužijejo to strupeno rastlino, lahko pride do razdraženosti črevesja, bruhanja, izgube teka in oslabelosti. V najslabšem primeru lahko pride celo do kome ali smrti.

Difenbahija – Difenbahija je zaradi svojih lepih širokih zelenih listov, ki skrbijo za boljšo kakovost zraka v naših domovih, pogosta okrasna rastlina. Če se boste tudi vi odločili za to rastlino, pazite, da ta ne bo na dosegu vašega štirinožnega prijatelja. Če vaš pes zaužije to rastlino, to pri njem izzove bruhanje, prekomerno slinjenje, težave pri požiranju. Če pride do te vrste zastrupitve, poskušamo pri psu izzvati bruhanje in štirinožnega prijatelja nemudoma odpeljimo k veterinarju.

Oleander – Oleander uspeva predvsem ob morju, a kot okrasna lončnica je prisoten praktično povsod. Je zelo strupena rastlina, celo takrat, ko se že posuši. Če imate tudi sami doma oleander, poskrbite, da ne bo na dosegu otrok in hišnih ljubljenčkov. Če pa pes slučajno zaužije to strupeno rastlino, pa se pri njem pojavijo prekomerno slinjenje, bruhanje, neenakomerno bitje srca, tresavica, izguba zavesti, koma. Pomembno je, da v tem primeru nemudoma obiščete veterinarja.

Bršljan – Bršljan, to lepo zeleno ovijalko, poznamo vsi. Različne vrste bršljana se med seboj razlikujejo predvsem po obliki in barvi listov, čisto vse pa so strupene. Listi so tisti, ki so še posebej strupeni. Če bi se zgodilo, da bi vaš hišni ljubljenček zaužil bršljan, se pri njem lahko pojavi bruhanje, slabost, bolečine v trebuhu, driska. Obisk veterinarja je nujen.

Možnost za zastrupitve v domačem okolju je sicer precej majhna, a previdnost vseeno ne bo odveč. Če bi se zgodilo, da bi vaš štirinožni prijatelj zaužil strupeno rastlino in bi se nato pri njem pojavili kakršnikoli neželeni znaki, je pomembno, da takoj obiščete veterinarja.

Vir: bodieko.si